Terugblik op FutureFields #3 – Personal Leadership

Terugblik op FutureFields #3 – Personal Leadership

  • Sustainable Challenges

Op maandag 10 april 2017 vond het derde en laatste FutureFields evenement van dit schooljaar plaats. Onder leiding van dagvoorzitter Jerre Maas, stond deze middag in het teken van Personal Leadership en Sustainable Challenges. Avans Hogeschool had een zeer bijzondere spreker te gast: Angaangaq Angakkorsuaq, een Eskimo uit Groenland, sjamaan, spiritueel leider, storyteller en “drager van de Qilaut (een windtrommel)”. Zijn naam staat voor “The Man Who Looks Like His Uncle” en hij wil het liefst dan ook aangesproken worden als “Uncle”.

In 2004 heeft hij van zijn familie de taak van sjamaan op zich. Dit houdt in dat hij de taak heeft om de wijsheid en tradities van zijn voorouders door te geven aan anderen; zo ook aan ons. Angaangaq wist iedereen te raken met het levensverhaal van hem en zijn voorouders. Zo sprak hij over hoe ernstig de ontwikkelingen in onze (westerse) maatschappij zijn leefomgeving hebben aangetast. Toen Angaangaq jong was, was “The Big Ice” nog vijf kilometer dik, tegenwoordig nog maar twee kilometer dik. Dit is al meer dan vijftig jaar bekend, maar nog altijd is er geen verandering opgetreden.

Om ook voor onze jongere generaties een leefbare toekomst te garanderen en dergelijke klimaatveranderingen in de wereld tegen te gaan, moeten we anders gaan denken. Heel veel bedrijven en personen hebben in de loop der jaren enorm veel aan zelfverrijking gedaan, maar wat zijn we hier als maatschappij beter van geworden? Niets, aldus Angaangaq. “De langste weg die bestaat, is niet van hier naar daar of van daar naar hier, maar van je geest naar je hart”. Maar hoe moeten we dan gaan denken? Draag niet alleen de kennis uit je geest over aan de jongere generaties, maar spreek uit je hart. Laat het ijs in je hart smelten, sta open voor elkaar en besef dat iedereen gelijk is aan elkaar, dat is de boodschap van Angaangaq.

Klik hier voor de foto’s! 

Heb je deze middag gemist? Bekijk dan hier de volledige opname van het gastcollege (Angaangaq start vanaf 11,20 minuten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *